Wszystkie specjalizacje

Ochrona danych osobowych (RODO)

Ochrona danych osobowych (RODO)

Nasza Kancelaria oferuje usługi związane z ochroną danych, w szczególności ochroną danych osobowych zgodnie z RODO (ang. GDPR) – Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE Nr L 119 z dnia 04 maja 2016 r.) oraz ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych.

Nasza oferta w tym zakresie jest skierowana do przedsiębiorców i instytucji publicznych obejmuje takie obszary jak audyt ochrony danych, wdrożenie procedur, zastępstwo procesowe, czy świadczenie usług Inspektora Ochrony Danych (IOD).

 

AUDYT OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH

Przeprowadzamy audyty zgodności procesów, procedur, dokumentacji oraz architektury systemów IT przyjętych w organizacji, w których przetwarzane są dane osobowe z przepisami prawa, w tym RODO. Celem audytu jest ustalenie obszarów, które nie są zgodne z regulacjami RODO zarówno w zakresie przyjętych rozwiązań technicznych jak i wdrożonych procedur wraz z oceną ryzyka zgodności z założeniami RODO. Ponadto przeprowadzamy audyty w formule rozszerzonej, które obejmują ogólne zabezpieczenie Państwa organizacji m. in. w zakresie ochrony know-how i tajemnicy przedsiębiorstwa. Audyty przeprowadzane są w stosownie do założeń normy ISO/IEC 27001.

 

WDROŻENIE PROCEDUR i DOKUMENTACJI

Wspólnie ze specjalistami z zakresu IT oraz zarządzania jakością (w zakresie mapowania procesów) opracowujemy i wdrożymy rozwiązania techniczne i organizacyjne, w tym  procedury oraz podstawę dokumentacyjną zgodną z RODO. Wdrożenie procedur następuje na podstawie czynności audytorskich w tym przygotowanie i prowadzenie Rejestrów Czynności Przetwarzania oraz tworzenie Oceny Skutków Ochrony Danych Osobowych (Data Protection Impact Assessment - DPIA). Zapewniamy również wsparcie powdrożeniowe, które ma na celu sprawdzenie zgodności wykonywanych w zakresie obsługi danych osobowych procesów przyjętych w organizacji oraz podjęcia cyklicznych (okresowych) czynności audytorskich w zakresie implementacji przyjętych rozwiązań.

OUTSOURCING I WSPARCIE IOD

W ramach świadczonych usług oferujemy outsourcing usług związanych ze sprawowaniem funkcji Inspektora Ochrony Danych (o ile istnieje taka konieczność faktyczna lub prawna), a także czynności związane z doraźnymi działaniami w tym zakresie, w tym wsparcie czynności i zadań wykonywanych przez Inspektora Ochrony Danych in-house, w szczególności w zakresie kontaktów z organami administracji publicznej, prowadzeniu okresowej kontroli dokumentacji, przeprowadzaniu szkoleń.

 

SZKOLENIE PRACOWNIKÓW

Oferta szkolenia obejmuje dwa rodzaje szkoleń:

Ogólne szkolenia z zakresu prawa ochrony danych osobowych, w tym wskazywania studium przypadku w ich wykonywaniu. Szkolenia ogólne mogą zostać zorganizowane w formule otwartej lub zamkniętej oraz szkolenia specjalistyczne.

Szkolenia w formule zamkniętej, które obejmują podstawową wiedzę z zakresu prawa ochrony danych osobowych, a bardziej skoncentrowane są na przekazaniu pracownikom organizacji wiedzy z zakresu przyjętych i ich obowiązujących rozwiązań lub współpracowników organizacji, wiedzy z zakresu przyjętych i ich obowiązujących rozwiązań i procedur wewnątrz-organizacyjnych.
Szkolenia specjalistyczne, dedykowane dla danej branży np. TSL, morskiej, budowlanej, sportowej (szkolenia branżowe) albo dla osób, które sprawują funkcję Inspektora Ochrony Danych (szkolenie zaawansowane).

 

Zapewniamy również zastępstwo prawne w postępowaniach przed sądami i urzędami RP, w szczególności Urzędem Ochrony Danych Osobowych (dawniej: GIODO) w sprawach z zakresu ochrony danych osobowych oraz pomoc prawną przy dokonywanych kontrolach przez właściwe organy państwa.

Świadczymy kompleksową obsługę prawną z zakresu ochrony danych, między innymi dla branż:

Referencje

Zaufaj profesjonalistom

Adare International Ltd sp. z o.o. oddział w Polsce

Zlecenie obejmowało wykonanie audytu struktury, form i kosztów zatrudnienia oraz wdrożenie rozwiązań, w tym wymaganej dokumentacji pracowniczej, a także opinię prawną uzasadniającą dokonane zmiany. Dziękując za profesjonalne podejście i terminowe wykonanie zlecenia polecamy kancelarię ADVISER Armknecht i Partnerzy Radcowie Prawni sp. k. w Gdyni jako sprawdzonego doradcę prawnego.

Polbrok Agencja i Spedycja Międzynarodowa sp. z o.o.

Bardzo cenimy sobie współpracę z ADVISER Armknecht i Partnerzy Radcowie Prawni. Wszystkie zlecenia wykonane zostały terminowo i z zachowaniem najwyższej jakości.

SWORD sp. z o.o. sp.k.

Na podstawie całokształtu relacji, polecamy firmę ADVISER jako partnera godnego zaufania, oferującego usługi wysokiej jakości. Jesteśmy zadowoleni z dotychczasowej współpracy oraz wierzymy, że nasze wzajemne relacje będą kontynuowane i rozwijane w przyszłości.

Potrzebujesz profesjonalnej pomocy?

Zapraszamy na bezpłatne konsultacje w celu omówienia potrzeb prawnych Twojej firmy.

Bartosz Armknecht

partner zarządzający, prawnik